De Autoimmune

Patient Organisations See all

De Autoimmune

Fakta om De Autoimmune

Hvilke organisationer står bag De Autoimmune?
• Colitis-Crohn Foreningen
• Gigtramte Børns Forældreforening
• Gigtforeningen for Morbus Bechterew
• Danmarks Psoriasis Forening

Hvorfor arbejder vi sammen?
De Autoimmune repræsenterer alle patienter med IMID sygdomme (Immune Mediated Inflammatory Disease), på dansk også inflammatorisk autoimmune sygdomme. IMID henviser til en stor gruppe sygdomme, der omfatter bl.a. Morbus Crohn, leddegigt, børneleddegigt, psoriasis, psoriasisgigt og Morbus Bechterew. Disse sygdomme har det tilfælles, at der kan påvises en ubalance i kroppens immunforsvar. Sygdommene kan ikke helbredes, men følger dig livet igennem.
I Danmark er ca. 250.000 mennesker ramt af én af disse sygdomme.

Foreningerne under De Autoimmune har nogle fælles udfordringer:
• Vi arbejder alle for at forbedre forholdene generelt for mennesker med en IMID sygdom
• Vi arbejder for at sikre at IMID sygdommene er på den politiske agenda
• Vi arbejder for at nedbryde fordomme og fremme omverdens forståelse for sygdommenes konsekvens
• Vi arbejder for bedre information og synliggørelse
• Vi kæmper for at sikre optimale behandlingstilbud til den enkelte
Hver for sig er vi ikke store foreninger, men sammen repræsenterer vi en stor gruppe mennesker. Det giver os mere synlighed og taletid at være sammen, end udelukkende at stå hver for sig.

Hvad har De Autoimmune til fælles?
Der er mange ligheder mellem IMID sygdommene, selvom de angriber meget forskellige organer i kroppen. Forskning i IMID sygdommene tyder på, at de deler samme forstyrrelse i reguleringen af immunforsvaret. En anden vigtig lighed ved sygdommene er, at nogle har ”overlappende” symptomer.
Nyere forskning viser, at vi indenfor de nævnte sygdomme kan blive ramt af flere af sygdommene. Det gælder f.eks. ved Crohns sygdom, hvor 1 ud af 5 patienter har symptomer fra andre organer end tarmen. Det er f.eks. typisk sygdomsforandringer i øjne (regnbuehindebetændelse) eller hævede eller smertende led. Omvendt har en del patienter med rygsøjlegigt symptomer fra tarmen, der meget ligner Crohns sygdom.
De fleste af sygdommen er endvidere arveligt betingede, uden at man har kunnet finde ét bestemt gen, der er ansvarligt for en eller flere af sygdommene. Arveligheden ved sygdommene ses ved, at slægtninge i første led (børn, forældre, søskende) har en op til 20 gange øget risiko for at få en IMID sygdom, hvis man selv har den.
Der forskes i hele verden meget i de forskellige IMID sygdomme og deres indbyrdes sammenhænge. Vi håber, at de kommende årtier vil bibringe meget ny viden om sygdommenes årsag.

Patient Organisations See all

Wilson Kipketer og hans Dream team løber DHL for og med Parkinsonforeningen.
Nepal 2010 UK Version
Morbus Bechterew - eksperten har selv sygdommen


...
About IMID.
Recorded in Copenhagen and New York.
This film is...
Fakta om De Autoimmune

Hvilke organisationer står bag De...

Formand: Jens Sloth Nielsen

Stiftet: 1971

Formål: At virke for...